Portal Turystyczny Słoneczna Polska

Pobierz Flash Player aby wyświetlić baner.
Top 20 TOP 20 wypoczynkowe miejscowosci

Strona główna » Atrakcje w Polsce - warto zobaczyć » Jak upiec wiejski chleb? Warsztaty na Suwalszczyźnie

Jak upiec wiejski chleb? Warsztaty na Suwalszczyźnie

Chleb
Chleb


Złocisty pachnący chleb z chrupiąca skórką był od najdawniejszych czasów chlubą polskiej kuchni.
Jak kiedyś pieczono chleb?
Aby  to sprawdzić należy udać się do gospodarstwa agroturystycznego na Suwalszczyznę, gdzie na spotkaniu w formie warsztatów wyrabia się, piecze oraz degustuje własnoręcznie wykonane pieczywo.

OBYCZAJE PIECZENIA CHLEBA.

Chleb wypiekano kiedyś raz w tygodniu. Na dwa dni przed pieczeniem robiono zakwas chlebowy. Zakwas chlebowy powstawał z resztek rozczynu (chlebowego ciasta) pozostałego z poprzedniego pieczenia, do którego dolewano ciepłą wodę. Wszystko mieszano w drewnianej (najlepiej dębowej) dzieży. Zakwas musiał stać w ciepłym miejscu. Kiedy był już gotowy dodawano do niego mąkę, mleko lub maślankę a także ugotowane ziemniaki - tak powstawał rozczyn. Rozczyn musiał stać całą noc, a rano gospodyni dosypywała  żytnią mąkę, sól do smaku, kminek, mak a także czarnuszkę. Tak powstałe ciasto było wyrabiane - aż odstawało od ręki. Następnie odstawiano je w ciepłe miejsce aby urosło.

Z wyrośniętego ciasta formowano bochenki i układano je na liściach kapusty, dębu, chrzanu lub tataraku - dziś wkłada się je na blachy. Tak uformowane bochny są wygładzane wodą. Następnie wkłada się je do gorącego pieca. Od temperatury pieca zależy czy chleb się uda. Jeśli temperatura jest zbyt niska chleb nie zarumieni się i powstanie zakalec, jeśli zbyt wysoka - ciasto pęka i przypala się. Aby sprawdzić temperaturę do pieca wsypuje się garść mąki. Jeśli się zapali - piec jest zbyt gorący, a jeśli zarumieni  - jest gotów do wypieku chleba.

Upieczony chleb najlepiej wyłożyć na lniana ściereczkę i posmarować skórkę tłuszczem lub wodą - aby była miękka i lśniąca. Po przestygnięciu nadaje się oczywiście do spożycia. Kiedyś uważano że gorący chleb szkodzi - więc spożywano tylko zimny.


WARSZTATY WYPIEKU CHLEBA - GDZIE?


Zajęcia odbywają się w obiektach Wigierskiego Parku Narodowego oraz gospodarstwach agroturystycznych w Tartaku i Piertaniach. Czas trwania warsztatów 5-6 godzin. Maksymalna liczebność grupy - 30 osób.


[Onawi]


Zobacz noclegi w okolicy:

Noclegi Suwalszczyzna
Daj nam plusa

Znajdź nocleg
ZNAJDŹ NOCLEG
PENSJONATY, DOMY, HOTELE, APARTAMENTY, AGROTURYSTYKA, POKOJE, MOTELE, DWORY






 lub 



   
Kategorie Specjalne

REGIONY


Kategorie
KATEGORIE

Kategorie SPecjalne
KATEGORIE SPECJALNE


© 2010-2011 SlonecznaPolska.pl
Słoneczna Polska
STRONA GŁÓWNA | KONTAKT | STRONY I REKLAMA NA PORTALU | ZALOGUJ DO USŁUG | REGULAMIN | . |

SlonecznaPolska.pl to Portal Turystyczny, w którym bardzo szybko odnajdziecie Państwo noclegi (hotele, pensjonaty, agoturystyka, apartamenty, pokoje gościnne, domki, ośrodki wypoczynkowe, wille, kwatery prywatne) oraz oferty aktywnego wypoczynku w każdym regionie Polski.
Jeżeli chcą Państwo aby Państwa obiekt noclegowy został zauważony - skorzystajcie z naszego serwisu.